În anul 2018, la jumătate de an după începerea proiectului Branko, am lansat seria de pahare pe care, curând am luat decizia în forumul decizional al proiectului de a nu le schimba pentru o perioadă lung de timp de acum înainte. Nu spunem că design-ul acestora nu se va schimba niciodată, spunem că atât de potrivite ni se par proiectului nostru, încât nu le vedem de înlocuit.
Povestea lor începe imediat după începerea proiectului Branko, când am pornit o strategie de impact pe plan local prin prisma businessului tocmai înființat. Tot în aceea perioadă, am demarat procesul de autorizare a proiectului Branko la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, fapt care s-a și concretizat în vara anului 2018.
În ceea ce privește paharele, am apreciat la acel moment că putem da o imagine interesantă paharelor noastre prin prisma celor mai reprezentative clădiri istorice ale municipiului Focșani. Redarea în format vectorial a clădirilor care au fost transferate pe paharele noastre în măsură de 100% din perspectiva detaliilor, a durat undeva la peste 60 de ore de muncă.
Dispunerea clădirilor pe pahare este următoarea:
– Pentru paharul de 180 ml am optat pentru Palatul Justiției, fostul Tribunal Județean, clădire construită în perioada 1909 – 1912 la inițiativa prefectului din acea perioadă, P.Panaitescu, fiind inaugurat pe 12 aprilie 1912.
– Tot pe paharul de 180 ml se află și Mausoleul Eroilor construit la inițiativa Filialei Putna a Societății ”Mormintele Eroilor”. Construcția acestui edificiu istoric a avut loc în perioada 1925 – 1940, proiect realizat de arhitectul State Baloșin.
În ceea ce privește paharul de 300 de ml, am ales următoarele clădiri:
– Clădirea Teatrului Municipal ” Maior Gheorghe Pastia”. Realizarea acestei clădiri a început în anul 1909, mai exact pe data de 11 Septembrie, lucrările fiind finalizate la 4 ani distanță, la data de 22 Noiembrie 1913. Construcția nu ar fi putut avea loc fără donația de 570.000 lei pe care a făcut-o maiorul în rezervă Gheorghe Pastia. Inaugurarea din anul 1913 a avut loc cu spectacolul Fântâna Blanduziei de Vasile Alecsandri.
– Clădirea fostei Prefecturi Putna este un monument istoric ce a fost construită între anii 1913 și 1926 în stil tradițional românesc specific clădirilor ridicate în secolul XX, după planurile arhitectului Daniel Renard. Stilul arhitectonic a fost creat la școala renumitului arhitect Ion Mincu. Ce mai este de știut despre aceast edificiu este că, el a fost ridicat în locul fostului sediu al Prefecturii Județene, precedenta clădire numindu-se Hanul ”Manuc Caramalău”, achiziționată de către autoritățile locale în anul 1870.
Pentru paharul de 400 de ml am ales să redăm Platoul din Piața Unirii cu vederea sa din locul în care este astăzi amplasată a doua locație pe care am deschis-o în anul 2018. De la stânga la dreapta, pot fi văzute pe paharul nostru, clădirea care găzduiește astăzi Consiliul Județean, urmată de sediul actualei Prefecturi și continuând cu sediul Primăriei Municipiului Focșani. De asemenea, nu lipsește din grafica paharului monumentul Unirii, dedicat unirii Principatelor române (Țara Românească și Moldova), realizată în anul 1859 pe 24 Ianuarie. Eveniment cunoscut și ca Mica Unire.
Personalitatea paharelor noastre ne-a ajutat să ne manifestăm într-un mod mai deosebit adeziunea la valorile locale ale comunității focșănene.